Head Office : +90 212 542 31 21 E-Mail :uzar@uzar.com.tr

Chlorine Usage in Swimming Pools

Use of Chlorine in Swimming Pools

Swimming pool water hygiene is directly related to external factors such as human activities and the environment. Especially in the summer months when swimming pool use increases, contamination can be caused not only by environmental factors such as dust and other impurities, but also by wastes such as hair, sweat, skin rash, and cosmetic products such as sunscreen, hair spray, etc. that people use. In order to protect human health, it is important to disinfect the pool water regularly with appropriate swimming pool chemicals against impurities, algae, suspended solids, and microbiological growths such as bacteria, viruses and fungi. Otherwise, since the swimming pool becomes a suitable environment for the reproduction of microorganisms and harmful formations that may develop in the water may lead to infections that threaten human health. 

Today, chlorine and chlorine-containing products are frequently preferred for swimming pool disinfection. Thanks to the correct disinfection application, healthy and hygienic swimming pool conditions are created for swimmers.

How much chlorine should be applied to the swimming pool?

Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmeliğe göre havuz suyu dezenfeksiyonu için açık yüzme havuzlarında serbest klor seviyesinin 1,0 ile 3,0 ppm aralığında; kapalı havuzlarda ise 1,0 ile 1,50 aralığında olması gerekmektedir. Klorlama işleminin insan sağlığı açısından risk oluşturmaması ve yapılan dezenfeksiyon işleminin etkin olabilmesi açısından doğru oranlarda kullanılması önemlidir.  

Havuz Klor Çeşitleri Nelerdir?

Klorun farklı formlarda ve oranlarda çeşitleri bulunmaktadır. Havuzda hangisinin kullanılması gerektiğine havuzun büyüklüğüne, hijyen ihtiyacına ve düzenli olarak yapılan ölçümlere göre yetkili tarafından karar verilir. Sıvı, toz, granül, tablet formlarında ve farklı formlarda ürünler bulunmaktadır.

  • Stabilizatörsüz Sıvı Klor (Sodyum Hipoklorit %12-15)
  • Stabilizatörsüz Toz Klor (Kalsiyum Hipoklorit %65-70)
  • Stabilizatörlü Toz Klor (Sodyum dikloro-isosiyanürik asit %56) & (Trikloro-isosiyanürik asit %90)
  • Tablet Klor (Trikloro-isosiyanürik asit %90)

Sıvı klor bir diğer adı ile sodyum hipoklorit, havuz suyunda bulunan yosun, bakteri, virüs gibi mikroorganizmaları yok ederken aynı zamanda suya hızlı karışması sebebiyle kullanım kolaylığı sağlar.

Toz klor, ekonomik ve diğer formlara göre saklama koşullarının daha uygun olması sebebiyle havuz dezenfeksiyonunda sıklıkla tercih edilir. Stabilizatörlü ve stabilizatörsüz (kalsiyum hipoklorit) formları mevcuttur.

Kalsiyum hipoklorit içerikli toz klor %65-70 oranında aktif madde içerir. Havuz suyundaki virüs, bakteri, yosun ve mantar gibi oluşumları engeller.

56’lık toz klor,  %56 oranında aktif klor içerir, suda kalıntı bırakmaz, hızlı çözünür ve etkin dezenfeksiyon sağlar. Kalsiyum içermediği için uygulama sırasında havuz suyunun matlaşmasına yol açmaz ve berrak bir su elde edilmesini sağlar. 6-8 pH değerine sahip genellikle açık havuzlarda kullanımı tercih edilir.

Tablet klor, %90 oranında aktif klor içeriği ve sahip olduğu yavaş salınım özelliği sayesinde elde edilecek dezenfeksiyon etkinliğinden uzun süre yararlanılmasını sağlar. Kullanım sırasında kolay kontrol edilebilir olması, ürünü uygulama açısından diğer yöntemlere göre daha güvenilir ve pratiktir yapar. Boyut olarak daha küçük havuzlarda etkili dezenfeksiyon sağlar. Havuz filtrelerinin sepet ve haznelerine yerleştirilerek ya da klorinatör yardımıyla uygulanır.

Havuz dezenfektanlarını kullanırken düzenli olarak havuz suyu ölçümlerinin alınması önemlidir. Havuzunuz için doğru ürün seçimi kadar Sağlık Bakanlığı onaylı kimyasal olması da insan sağlığı ve havuz temizliği açısından önemlidir.

Sağlık Bakanlığı onaylı havuz kimyasallarımızı incelemek için hemen tıklayınız!

Havuz Klorlama İşlemi Nasıl Yapılır?

Havuz temizliği fiziksel ve kimyasal olmak üzere iki aşamada yapılır. İlk aşamada havuz yüzeyinde, zemininde, duvarlarda görülen kirlilikler temizlenir ardından havuz suyunun şartlandırılması işlemine geçilir. Havuz suyundan bulaşabilecek hastalıkların önlenmesi için klorla dezenfeksiyon işlemi yapılır.

Havuz klorlama işleminden en etkili sonucu almak için havuz suyunun düzenli olarak klor ve pH ölçümlerinin alınıyor olması gerekmektedir. Klorlama işlemi sırasında klorun suda tamamen çözünmesi için işlem sırasında havuz kullanımına ara verilmelidir.

Havuz suyu şartlandırma işleminde sadece dezenfektan kimyasalların kullanılması da yeterli değildir. Dezenfektan kimyasalların yanında yosun önleyici ürün, çöktürücü, parlatıcı ve diğer havuz bakım ürünlerinin uygun oranlarda düzenli olarak kullanılması ile sağlıklı, temiz, berrak ve parlak havuz suyu elde edilir.

We are here for your questions!

How can we help you?

Contact