Çocuk Yüzme Havuzu Yapımı ve Bakımı
Yüzme havuzları, yaz aylarında en az yetişkinler kadar çocuklar tarafından da sıkça serinlemek amacı ile tercih edilmektedir. Çocuk yüzme havuzlarını yetişkinlerinkinden ayıran en önemli özellik, içerisinde barındırdıkları eğlenceli animasyon dekorlarıdır. Bu öğeler sayesinde yüzme havuzları çocuklar için bir eğlence, aktivite ve oyun aracı haline gelmektedir. Sahip oldukları farklı gereksinimlerden dolayı bazı özellikleri nedeniyle çocuk havuzları ve yetişkin havuzları birbirinden ayrılmaktadır, bu yazımızda çocuk havuzlarının sahip olması gereken özellikler incelenecektir. Çocuk kullanımı söz konusu olduğu için havuzlarda, sağlıklı ve temiz su kalitesinin sürekli olarak sağlanması ve çocuk emniyetinin ön planda tutulduğu aynı zamanda da eğlenceli tasarımların tercih edilmesi daha da önem kazanmıştır.
Çocuk havuzu bakımı nasıl yapılmalıdır?
Çocuk havuzu temizlik ve hijyeni, çocukların sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken en önemli konudur dolayısıyla havuz bakım prosedürlerinin hassas bir şekilde uygulanması gereklidir. Havuz suyu hijyeni klor, yosun önleyici, pH düzenleyici ve havuz bakım ürünleri vs. gibi havuz kimyasalları yardımıyla havuz suyu operatörleri tarafından doğru prosedürler izlenerek uygulanmalı ve düzenli aralıklarla havuzdan ölçüm alınarak kontrol edilmeli, çocukların sağlığı için gelişmiş su filtrasyon sistemleri kullanılmalıdır.
“Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı Sağlık Esasları Hakkında Yönetmelik” kapsamında çocuk havuzlarının ayda bir defa olmak üzere mutlaka boşaltılarak temizlenip dezenfekte edilmesi ve ardından temiz su ile yeniden doldurulup kullanıma açılması gerekliliği belirtilmiştir. (Yeni sezon başlangıcında ve sezon sırasında uygulanması gerekenlerle ilgili diğer yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.)
Bu noktada bebekli ailelerin de bebeklerini havuza sokarken normal bez ile değil havuzlarda kullanılabilecek mayo bez tipindeki ürünleri kullanılması hakkında bilgilendirme yapılması, havuz hijyeni açısından önemlidir.
Çocuk yüzme havuzu nereye konulmalı?
Çocuk yüzme havuzlarının kendine ait su hazırlık tesisine sahip olması gerektiğinden gider ve tesisat projelendirmeleri göz önünde bulundurularak yer tespiti yapılmalıdır. Yönetmelik kapsamında belirtildiği gibi, çocuk yüzme havuzları mutlaka yetişkin yüzme havuzlarından ayrı konuşlandırılmalıdır. Ayrıca diğer havuzlarda da olduğu gibi çocuk yüzme havuzları inşasında da yukarıdan havuza düşecek olası yabancı malzemelerin önlenmesi için duvar dibi ya da ağaç altı alanlar tercih edilmemelidir. Bunun yerine, sağlam bir temelin üzerine ve görece daha orta ve güneş gören bir alan tercih edilmesi uygun olacaktır. Havuz sonrası havuza yakın duş alanlarının oluşturulması tavsiye edilir.
Çocuk havuzu ölçüleri nasıl olmalı?
Havuz yapımında çocukların boyları daha kısa olduğu için derinlik önemli bir parametredir. Havuz derinliğinin çocukların boylarını aşmaması adına, “Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı Sağlık Esasları Hakkında Yönetmelik’te” de belirtildiği üzere çocuk yüzme havuzlarının derinliği 50 cm’in üzerinde olmamalıdır.
Çocuk havuzu yapımında nelere dikkat edilmelidir?
- Çocuk yüzme havuzlarının filtrasyon ve dezenfeksiyon sistemleri gibi su hazırlama ünitelerinin diğer havuzlardan bağımsız olması gerekir.
- Tasarımda çok kalın duvar yapıları tercih edilmemektedir.
- Havuz içinde bulunacak olan giderler ve buna benzer yapıların çocuklara zarar vermeyecek yerlere yerleştirilmesi önerilir.
- Trafo yerlerinin havuz yakınına ve çocukların kolayca erişebileceği yerlerden uzağa konuşlandırılması gerekir.
- Eğer havuz tasarımında basamak mutlaka kullanılacaksa, çocukların zorlanmayacağı ve kaygan zeminde zarar görmemeleri amacıyla zeminin mutlaka kaymayan özellikte tercih edildiğine dikkat edilmesi önemlidir.
- Çocuk yüzme havuzları, skimmerli ya da taşmalı olarak tasarlanabilir. Üstten taşmalı havuzlarda, çocukların parmaklarının taşma kesitlerine sıkışmaması için ya daha sık yapıda olanları tercih edilmeli ya da olası bir kazanın önlenmesi için tasarıma hiç dahil edilmemeleri önerilir.
- Çocukların sağlığı ve emniyeti açısından çocuk havuzlarının yetişkin havuzlarından ayrılması gerekmektedir.
- Havuz tutamağı gibi yapıların bulundurulması yüzme sırasında çocuklar açısından kolaylık sağlayacaktır.
Çocuk havuzlarında malzeme seçimi nasıl olmalı?
Çocuk havuzlarında özellikle cilt ile temas eden iç kısmında kullanılacak olan malzemelerin çocukların cildine zarar vermeyecek yapıda seçilmesi tavsiye edilir. Bu anlamda, pas tutmayacak malzemeler tercih edilmelidir.
Çocuk havuzunda animasyonlu dekorlar
Yaz aylarında çocukların havuzda eğlenceli vakit geçirebilmeleri için havuz dekorasyonunda sağlığa zararlı olmayan malzemelerden seçilmiş özel tasarıma sahip çeşitli animasyonlar havuza dahil edilebilmektedir. Çocukların ilgisini çekebilecek kaydırak, fıskiye, şelale, oyuncak gibi özel aksesuarlar ve led aydınlatmalar uygulanabilir. Ayrıca çocukların hassasiyeti olan durumlara yönelik tercihler de havuza uygulanabilir örneğin güneş alerjisine sahip çocuklar için üzeri kapalı, gölgelikli havuz aksesuarları önerilmektedir.
Çocuk Havuzu Yapımı ve Bakımında UZ-AR
Çocukların sağlıklı, güvenli ve keyifli vakit geçirebilecekleri bir havuz deneyimi yaşamaları için dikkat edilmesi gereken önemli parametreler açıklanmıştır. Çocukların sağlığı açısından havuz bakımının doğru bir şekilde ve uygun kimyasallarla sağlanması çok önemlidir. Sağlıklı ve hijyenik su kalitesi için Sağlık Bakanlığı onaylı havuz kimyasalları kullanılmalıdır. Havuz yapımında ve havuz kimyasalları konusunda 30 yılı aşkın deneyime sahip UZ-AR Mühendislik’in uzman kadrosu taleplerinizi projelendirerek havuz suyunuz için Sağlık Bakanlığı onaylı havuz kimyasallarını sunmaktadır.